Uncategorized

De zomer van 2018…

Wordt er een om niet te vergeten! Nu al even droog als in 1976. Ik was toen nog maar 15, maar ik herinner me ons geel verdroogde gazon bij huis nog wel.
En het is nog niet gedaan, oei!
Gelukkig hebben we een laag gelegen groentetuin, ’t grondwater zit maar 55 cm diep. En we hebben bij de start van onze tuin, in februari 2017 drainage gelegd ónder het slootwaterpeil, waardoor niet alleen water wordt afgevoerd, maar ook water naar de planten wordt aangevoerd bij droogte! We hoeven de gewortelde planten geen water te geven.
De sla, andijvie, mais, stengelselderij, Nieuw-Zeelandse spinazie groeien uitstekend. En de pompoenen worden al oranje, nog een week of 3 en de eerste zijn te oogsten.
Courgettes is vele soorten en maten, groen, lichtgroen, geel, groot, klein, bomvormig, lang, rugbybalvormig, etc.

Vrijdag 20 juli Houmous!
De tuinbonenoogst was groot. Ze kwamen snel en in grote hoeveelheid. Een deel hebben we verwerkt tot Houmous. met tuinbonen dus ipv kikkererwten. Verder zit daar in: knoflook, tahin, peterselie, zout en citroen in. Vrijdag a.s. kan je het op onze tuin kopen.

BlauhildeWe hebben de komende week veel bonen: heerlijke pronkbonen paarse prinsessenbonen (Blauhilde), beide bijzonder zoet en knapperig! Sperziebonen en snijbonen en een leuke kruising tussen de blauwe en groene sperzieboon, de pyjamaboon.

Pyamaboon

 

 

Wist u dat je ook de toppen van tuinbonen kan eten, vraag ernaar.

Verder veel kruiden: Bonenkruid, Platte- en Krulpeterselie, Salie, Hysop, Dragon, Wijnruit, Oregano (ook gedroogd, dat verhoogd zijn gehalte aan etherische olie). En wat basilicum, Thaise-, rode- en citroenbasilicum.