blog

Nazomeren

De zomer is nog niet vertrokken! Een hele mooie zomerdag hadden we op de dag van de rondleiding, mede daardoor een succes.
En vandaag weer warm, komende dagen wordt zelfs 27 graden voorspeld, je gaat nog verlangen naar de winter! De bramen zijn er nog, maar herfstbloemen en kleuren beginnen het beeld te bepalen, tijdelijk kunnen we ons beter Hophorst noemen.
DSC00774
De Eikenbladsla doet het geweldig met dit nazomertje, evenals de Nieuw-Zeelandse spinazie, Snijbiet en de kolen, die groeien als ze spreekwoordelijk horen te doen. Over twee weken heb ik de eerste boerenkool. En de pronkbonen gaan lekker door (beter zelfs dan met die hitte).
Toch gaan ook andere werken door, die waarbij je liever wat koeler weer zou wensen: compost keren en compostmulch uitrijden.
Gelukkig waren we met 5 mensen om dat te doen, in vier dagen hebben we het grootste deel geklaard.

Dat we ons onbespoten hooi-compostmateriaal van Duivenvoorde niet al te veel verstoren (liever laten we de schimmels e.d. de boel verkleinen), zorgde al op de grote compostplaats voor ongenode gasten die moesten worden verwijderd, de Hoornaars.
Op de kleine compostplaats wachtte ons nieuwe gasten, bijzondere beesten die ik niet kende. Duimdikke witte larven, zoals je die in natuurfilms over Papua Nieuw-Guinea tegenkomt, en die dan levend worden opgegeten!
DSC00777Het zijn de larven van de Neushoornkever.
Nooit van mijn leven in het echt gezien, ook de kevers niet. Ze leven o.a. in compostbroed- plaatsen, kennelijk houden ze niet alleen van de compost, maar ook van warmte.
Ze waren met velen en hadden aardig wat hooi omgezet in wat zeer mooie potgrond leek, prachtig!
Ik heb er een 50 eurocent muntje bijgelegd, zodat je kan zien hoe groot ze zijn. Nazoeken op waarneming.nl zag ik dat ze ook in Meijendel voorkomen, niet zo ver hier vandaan dus. Verder zijn ze zeldzaam.
Ik ben heel benieuwd of ik de volwassen kevers ga tegenkomen, ik hoop het.