blog

Terugblik op 2019

2019, een bijzonder jaar

Warm vooral! Al in februari vorig jaar 20oC, ik vreesde toen al dat we de 40oC gingen halen. Dat werd puffen en zweten. Het zal dit jaar niet veel anders worden, het wordt het nieuwe normaal, we moeten ons er maar aan aanpassen.
Gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden ook: Incabessen (Ananaskers) en Pronkbonen die niet doodvriezen buiten, hele vroege raapstelen. Wellicht hele vroege aardappelen enz.
Maar 2019 was ook een jaar van de stap terug. In 2017 hebben we het kweek bestreden, het tweede jaar is vol goede moed bijna alles vol met groente gezet. Dat bleek toch iets te snel, niet alleen stak het heermoes meedogenloos de kop op, ook de eenjarige onkruiden waren bij lange na niet voldoende teruggedrongen om tussen de groentes beheerst te kunnen worden. Vorig jaar was weer een jaar in het teken van de onkruidbeheersing.

2019 was ook een heel nat jaar, in Wassenaar bijna 900 mm neerslag, pakweg 20% meer dan normaal. De regens begonnen al in juni begon en vooral in de tweede helft van het jaar was erg nat. Dat is voor een tuin die maar 50 cm boven het slootpeil ligt niet fijn, liever zo droog mogelijk. Pompoenen en bleekselderij hadden er last van, buitentomaten zijn helemaal niet gelukt.

De productie en afzet groeide vorig  IMG_0312
jaar gestaag verder, vooral door de betere grond (geen puur zand meer) gaan veel groentes nu een stuk beter, heerlijk!