blog

Voorseizoen Bramenhorst

Mei 2020, het voorseizoen zit er op. Afgelopen weekend is het CSA seizoen officieel van start gegaan, met de eerste instructie van 12 zelfplukkers. Alle CSA abonnementen die voor dit jaar waren gepland zijn vergeven. Het gaat heel goed met de Bramenhorst!

De ‘winter’ was warm en winderig, veel groentes groeiden door, raapstelen konden in januari geoogst worden, koriander staat op het veld al met een bloemstengels van 50 cm hoog.
Met zo veel wind was het niet fijn om te werken, de vele regen maakte dat er ook niet veel gedaan kon worden, onkruid wieden was IMG_0375zinloos.
Eindelijk, half maart werd het droog. Wat volgde was een super wied-woede-werk uitbarsting, mede aangewakkerd door de corona-crisis. De hele winter was Elly mijn enige, maar onverwoestbare wekelijkse helpster, ineens had ik het zevenvoudige aan hulp. Ook de regel dat de CSA abonnees een paar dagen per jaar meehelpen, begon effect te krijgen. Met dank aan Elly, Rolf, Babs, Ida, Jenny, Willemien, Marlies, Nico, Violette, Angelique en nog anderen is de tuin geworden wat het nu is:

Het dierenleven op de Bramenhorst

Ik heb al eens geschreven over de muizen op onze tuin, en sowieso allerlei beesten. Met alle verhalen zou je best een boek kunnen vullen, en wie weet komt er nog wel een filmpje bij ook. Nico heeft dit weekend een camera laten lopen in de hoop dat we Houdini nog zouden betrappen. Helaas, Houdini was ontsnapt en blijft onzichtbaar.

Deze foto is alles wat we van IMG_0430Houdini hebben. Hij was geen blije kater. Vooralsnog vond ie zijn vorige bestaan op een grote koeienboerderij veel fijner. Daar wist hij tot voor kort volledig in het geheim te overleven.
Bij mij wist hij binnen anderhalve dag achter een afgedekte wand een gat te vinden, eerst de boel opzijschuiven, achter de wandbekleding glijden en door het gat. Hij had geen nog geen naam, Houdini werd het.
De muizen zijn er voorlopig nog. En die lusten graag biologische groente en fruit. Knagen aan kolen, de hele winter, maar toen er nog slechts bloemkolen stonden werd het wel heel erg, zie foto. De bloemkolen waren bijna oogstrijp, na 9 maanden groeien. Daar IMG_0419word je niet vrolijk van. Wat doe je daar aan, behalve hopen op een verdwenen kat? Nou, daar vonden we toch wat op! Een vies papje rond de stengelbasis, nog een beetje geprobeer de volgende dat, maar daarna was het over.
En zijn de kolen gered?
Zeg zelf maar.IMG_0460

 

 

 

Nog nooit zulke grote bloemkolen gekweekt!

Gelukkig heb ik ook veel helpers op 2 of meer poten, kikkers, padden, en sinds begin dit jaar ook deze scharrelaars. Voor het opruimen van de kolenrestanten waren ze minder te porren, wel om alle grond af te graven op zoek naar beestjes. Ze zijn leuk, bijna handtam, leggen eieren en lopen je niet voor je voeten. Iedereen vind ze geweldig!

Zes poten en heel nuttig. Twee jaar geleden was ik ze al eens tegengekomen in mijn hooi/compost (eerste foto). Nooit eerder gezien, maar kon maar één soort zijn. Dat werd onlangs bevestigd. Ze zijn met velen en maken geweldige compost. De Neushoornkever!

Nog meer blije beesten? ja hoor:

Van de laatste foto weet ik niet welk beest de sporen heeft gemaakt, je zou aan mestkevers denken, maar ik vond geen holen waar ze hun buit in verstopt zouden moeten hebben. Wie het weet, geef me een berichtje!

Tot zover weer, eind van deze maand komt er wellicht weer vrije verkoop, daar komt een berichtje van op deze site.