Bramenhorst 2021

Vorig jaar startte voor de Bramenhorst goed, maar helaas gooide corona ook bij ons flink roet in het eten. De geplande meewerkdagen konden in het voorjaar niet doorgaan waardoor een grote hoeveelheid wiedwerk niet werd uitgevoerd. Daarbij vielen twee vaste vrijwilligers – de grootste steunpilaren, voor 6 maanden uit. Het aloude probleem van de enorme onkruiddruk was eind vorig jaar weer terug op het niveau van voor de start van de tuin.

Dit jaar stond in het teken van bezinning en zoeken naar een nieuwe oplossingen. Dat is gevonden in telen op biologisch afbreekbaar onkruiddoek (PLA). Dat is gemaakt van melkzuur en kan 4 jaar gebruikt worden, daarna wordt het compost. Het kost extra investering, de abonnementsprijs zal er volgend jaar enige tientjes door worden verhoogd, maar het geeft bijna een dag per week minder werk.

Verder groeit en bloeit er dit jaar toch weer veel moois, tomaten in overvloed, paprika’s groot en rood, geweldig veel Tayberries en voor het eerst de bijzonder mooie Braambei, vooral als decoratie op een taart doet ie het geweldig.
De zonnebloemen hebben stand gehouden, ze hebben de eetlust van de putters, groenlingen, mezen, spechten en muizen overleefd, niet in mijn zaadkast, maar buiten! Gewoon zichzelf uitgezaaid.

Ook de paddenstoelen zijn weer terug, wel een maand later dan in 2020