Recepten

Suggesties en ideeën

Hier staan nieuwe recepten, suggesties of ideeën voor bereiding van de minder bekende groentes, ze komen vaak van onze klanten. Soms zijn de recepten summier, soms wat uitgebreider. Heb je zelf een lekkere bereiding van een van onze groentes? Laat het weten!

Kale pesto (Boerenkool)

Van Gareth

75 g pine nut, toasted
75 g parmasan (grated)
3 cloves of garlic
75 ml extra-virgin olive oil
Larde handful of Kale (previously frozen)
juice 1 lemon
Salt & Pepper

Put the pinenuts, parmesan, garlic, oil kale ande lemon juice in a food processor and shizz to a past. Season to taste.
Easy! Ontzettend lekker op brood of van alles. In de koelkast zeker een paar weken te bewaren.

Aardperensoep simpel, 4 p.

-750 g aardperen
-3 bosuien
-1 teen knoflook
-1 ui
-1 tl gedroogde tijm (of 1 tak verse)
-3 el olijfolie
-1 liter water
-125 ml crème fraiche

Schil de aardperen met een dunschiller en snij ze in vieren. Snipper de ui, snij de knoflook fijn en de bosuitjes in ringetjes.
Verhit de olie in de pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook en tijm toe en bak 1 minuut mee. Doe de aardperen in de pan en roerbak 3 min. Verhit het water en schenk het bij de aardperen en laat 20 minuten met het deksel op de pan op laag vuur koken. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Houd 1 tl crème fraiche per persoon achter en roer de rest door de soep.
Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de rest van de crème fraiche en bestrooi met bosui.
Eet smakelijk!

Aardperensoep met pastinaak, 4 personen

-1 kg aardperen, geschild en in gelijke stukken gesneden
-2 sjalotten, gesnipperd
-200 ml witte wijn
-800 ml kippen- of groentebouillon
-125 ml slagroom
-1 pastinaak in plakjes
1 teentje knoflook, geperst
-150 gr gemengde paddenstoelen in reepjes
-’n paar takjes tijm

Verwarm wat olie in de pan en bak de sjalotten glazig. Voeg de aardperen toe en bak even mee. Blus af met de witte wijn. Laat het iets inkoken en voeg dan de bouillon toe. Laat 20 minuten op laag vuur sudderen tot de aardperen gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep, voeg de room erbij en breng op smaak met peper en zout.
Smelt wat boter in de koekenpan en voeg de pastinaak en tijm toe. Bak even aan en voeg dan de paddenstoelen en knoflook toe. Bak mee. Breng op smaak met peper en zout. Schep de soep in de kommen en lepel er wat van de pastinaak en paddenstoelen op.
Eet smakelijk!

Snelle Courgettesoep 4-5p

Fruit een fijngehakte ui in 25 gram boter in een middelgrote pan.
Voeg 4 geraspte of in blokjes gesneden courgettes en 2 teentjes knoflook – uit de pers – toe en roerbak die twee tot 3 minuten, of tot de groente zacht is.
Voeg 1 liter groentebouillon toe, breng dit aan de kook en laat deze soep zonder deksel tien minuten zacht koken.
Roer er vier eetlepels verse room door en wat zout en peper.
Direct serveren.

Tip! Wil je de soep bewaren, dan laatje de verse room weg en voegt die pas aan tafel toe per bord of kom.


Chocoladecake van Courgette (zonder boter/vet)

Van een klant op de tuin, nog niet uitgeprobeerd, maar dat gaat zeker gebeuren!
-Rasp een courgette kook gaar en pureer
-doe er cacaopoeder doorheen
-doe er suiker doorheen
-doe er bakpoeder doorheen
-bak in de oven
Klaar! De consistentie is vergelijkbaar met wortelcake, hmm!


Courgette-citroencake of -tulband

Van een andere klant, die me een stuk op de tuin bracht. Superlekker!
De ingrediënten waren: courgette (plm de helft), bloem, eieren, suiker, citroensap (evt. citroenrasp), bakpoeder.
Het precieze recept kan je op internet vinden.